Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Промените в изборната система са по-важни от това да има избори “2 в 1”
  Категория: Политика     21:57 - 16/February/2009

Въпросът с датата на провеждането на предстоящите евроизбори и тези за НС, незаслужено засенчи промените в избирателната система, съобщи на пресконфернция Мая Манолава депутат от КБ.
Съвета на коалицията направи стъпки към проедоляване на различията между 3- те партии, по начин понятен за хората. Допитване показва, че няколко стотин хиляди души са заявили желание за мажоритарен вот, т.е. промяна в избирателната система, такива са данните и от последното социологическо проучване на НЦИОМ, където 70% искат депутатите да се избират в условията на смесена система, подчерта М. Манолова. По думите й цифрата е много по-сериозна от подписалите се около 70 хил. човека да има избори ”2 в 1”.
На този фон е ясно, че много по-важни са промените в избирателната система, отколкото дали изборите ще са в 1 ден. Малка е вероятността друг път да има съвпадение на изобри.
За БСП няма разлика дали изборите ще са в 2 отделни дати, защото не преследваме тясно пратийни интереси, каза депутатката. Има опасение, че ако изборите бъдат преди да приключи мандата на това НС, ще се създадат предпоставки за атакуване. През 20 - годишната най-нова история на страната не са били оспорвани парламентарни избори. Ако бъде създаден прецедент и направим изборите в нарушение на конституцията преди датата 25 юни, която е първата възможна дата за провеждане на избори според БГ конституцията, ще може във всеки момент някой от органите да сезира конституционния съд, поясни М.Манолова.
Атакуването на изборите, ще има цел промяна в конституцията, по този начин ще паднат изборите. Важно е да се запази легитимността и стъбилността на БГ НС. Ще направим всичко възможно изборите да бъдат проведени по начин по който не могат да се атакуват, каза още тя. Личното мнение на народната представителка по отношение на исканите промени в част от изборното законодателство, съзира момент при който ако определена политическа партия не хареса изборните резултати, да има вратичка през която да атакува изборите. След което е възомжно да бъде повторен вота. Това според М. Манолова е най- лошия сценарии.

Кубер прес

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама