Рубрики
Реклама
Партньори
389 човека в Кюстендилско с имен ден на – Света Екатерина
  Категория: Общество     9:47 - 24/November/2021

На 24 ноември 2021г. Православната църква почита - Света великомъченица Екатерина, на този ден на територията на община Кюстендил 389 човека имат имен ден, съобщи за „Кубер прес“, Ивона Велинова-Главен специалист "Връзки с обществеността"-Отдел "Протокол и връзки с обществеността"-Община Кюстендил.
града, Катерина са 98 в Кюстендил и 123 в общината, 66 носят името Екатерина в града ,76 са в община Кюстендил, пет човека се казват Катина и само един е Кина.
Православната църква почита на 24 ноември света великомъченица Екатерина. Тя е родена в Александрия и е дъщеря на Конста, бивш цар. Майката на света Екатерина е била християнка.
Един ден тя срещнала пустинник и той я посветил в православната вяра. Борбената жена още на 18 години е изобличила езичеството, за което била заточена в тъмница, а през 305 г. посечена с меч. Църковните предания гласят, че тялото й било отнесено в планината Синай. След време там бил построен манастир.
В традиционната българска народна култура денят на св. Екатерина (познат като "Света Катерина", 24 ноември) се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива "за Баба Шарка".

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

Страхувате ли се от COVID 19


Да
Не
Има вирус, но не и пандемия
Опасен е за хората в рисковите групи
Преекспонира се опасността от вируса