Рубрики
Реклама
Партньори
Община Кюстендил с писмо до премиера търси спешна помощ за компенсация на енергийните разходи
  Категория: Новини     15:16 - 13/October/2021

На пресконференция кметът на община Кюстендил Петър Паунов информира, че от общината е изпратено писмо до министър-председателя Стефан Янев и министъра на финансите Валери Белчев, в което се подчертава че е необходима спешна подкрепа за компенсиране на енергийните разходи, предаде репортер на „Кубер прес“.
„Цената на тока лети стремглаво. Последните ни фактури бяха на цени с 2,7 пъти по-големи. Ако трайно се задържи увеличението, това значи повече от милион и половина да похарчим за енергийни разходи.В момента се говори, че цената е надхвърлила 500 лв.Ако продължи трайно подобно положение,това значи, че повече от 1 500 000 лв.трябва да похарчим за енергийни разходи, за улично осветление за цялото електрическо обслужване.Освен това за газта ,която също скочи със 160 %.Всички обществени сгради, детски градини , училища- това означава драстичен недостиг, така че отправяме писмо по- най- бързият начин да бъдем компенсирани", коментира“ подчерта градоначалникът. По думите му община Кюстендил е събрала 1 453 917 лв. приходи от такса смет за 2020 година, посочи още Петър Паунов.
Зам кметът -финансист Надя Каратова добави,че на фона на увеличаващите се енергийни разходи приходите на община Кюстендил не се увеличават. Общината отдавна е достигнала капацитетът от собствени приходи, които може да събере с всички мерки, които се прилагат.
„Приходите ни от местни данъци за периода 2008-2021 г.се се увеличи в пъти при непроменени данъчни ставки.Това показва, че нашата данъчна администрация работи добре и в същото време с добро чувство към гражданите.Като мерки за събираемост, знаете- имаме изнесени данъчни каси по време на плащането на месечни налози с отстъпка, както и удължено работно време на касите в същият период. Променихме и софтуера, с който обработваме и администрираме местните данъци.Всяко година се изпращат данъчни съобщения.В много редки случаи като крайна мярка използваме държавен и ли частен съдебен изпълнител. В резултат на тези мерки данъчните прихода са се повишили в пъти в сравнение с 2008- ма година, а дългосрочно просрочените задължения са намалели с 40 %.За 2020 г- събираемостта на годишния налог е над 70 %.За сравнение за 2007 година събираемостта на годишния налог за данък недвижими имоти е бил 45%“, каза още тя.
Кметът Паунов цитира справки за постъпленията от такса смет през миналата година на общини от област Кюстендил,както и на общини близки като площ и население до общината. Предстой справките да бъдат качени на сайта на община Кюстендил.
„През 2020 г- приходите от такса смет в община Кюстендил са 1 453 917 лв.Площта на община Кюстендил е близо 1 000 кв. км , със 72 населени места., Най- близката като площ община е Силистра.Там приходите са 2 252 00 лв., тя е наполовина като площ- 515 кв. км.Добрич- там е само град без села с приходи 5 359 000 лв.Община Видин е с приходи от такса смет 2 562 000 при 34 населени места и 500 кв. км. Площ.На територията на Кюстендилска област община Дупница е с 2 484 000 лв. постъпления от такса смет при площ 329 кв. км.и 17 населени места.Община Кюстендил се доближава като приход от такса смет до Бобов дол, където приходите са 1 068 000 лв.Общината е със 7 000 жители и 25 населени места.Цената на таксата за битови отпадъци в Кюстендил не е променяна от 2007 година и е в размер на 1,4 промила. В Бобов дол е 15 промила, в Дупница- 2.5 , 4.5 и 8 промила. Общественото допитване за вдигане на данък сгради и такса смет ще е на 30 октомври.“ обобщи кметът Паунов.

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

Страхувате ли се от COVID 19


Да
Не
Има вирус, но не и пандемия
Опасен е за хората в рисковите групи
Преекспонира се опасността от вируса