Рубрики
Реклама
Партньори
Лекар и пациент от Кюстендил станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност
  Категория: Общество     15:05 - 26/July/2021

Пациент от Кюстендил и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование,се посочва в прессъобщение до медиите, предаде репортер на „Кубер прес“.
Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.
Марин Рашков е търсен майстор-бояджия. Научил занаята в казармата и оттогава не спира да работи. Един ден усеща силни болки в сърцето, чувства се толкова уморен, че даже на втория етаж на къщата не може да се качи без почивка. Решава, че е уморен от работа и ако почине няколко дни, ще му мине. Притеснено му е, че не може да работи и че разчитат само на заплатата на съпругата му, която шие обувки в една местна фабрика. Тя настояла той да влезе в болница. И там научили, че може да ги сполети и най-лошото.
Лекуващият лекар на Марин е д-р Нина Кръстева, специалист-кардиолог в местната болница и поликлиника. Тя е един от младите лекари в Кюстендил и споделя, че пред нея никога не е стоял въпросът дали ще се върне в родния си град, за да практикува, или ще избере кариера в столицата или чужбина. Винаги е знаела, че ще се върне и ще помага на хората в Кюстендил. „Марин се появи в доста тежко състояние, с умора и задух при минимални физически усилия, не можеше да направи две крачки, имаше дори и задух докато почива, беше с ясно изразени отоци и се оказа, че в последните няколко месеца нещата са прогресирали. Той знаеше, че има дългогодишна артериална хипертония, заради която не е провеждал никакво лечение. Тя е увредила неговото сърце. Беше в интензивното, с опасност за живота“, разказва тя.
Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Вече имаме по-нови медикаменти, които не само подобряват прогнозата, но подобряват и качеството на живот на пациента и качеството на живота е това, което той усеща. Марин беше изключително стриктен и ефектът от лечението при него е много добър, човек който не можеше да направи и две крачки вече се е върнал и не само се обслужва сам, а дори се е върнал на работа, която е свързана с физическо натоварване“, не крие задоволството си д-р Кръстева. А Марин ще й бъде благодарен вечно, защото и синът му, и съпругата му вече са спокойни за неговото здраве.
Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.
В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. По данни на НЗОК в Област Кюстендил болните са около 3500 души. 90% от тях са на възраст над 65 години. Всяка година болниците в областта отчитат близо 1800 хоспитализации по повод на СН.

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

Страхувате ли се от COVID 19


Да
Не
Има вирус, но не и пандемия
Опасен е за хората в рисковите групи
Преекспонира се опасността от вируса