Рубрики
Реклама
Партньори
Кюстендилско с висока смъртността на пчелите, пчелари със загуби от 70/80 % на пчелните семейства
  Категория: Новини     8:31 - 21/July/2021

Тихомир Стойцов председател на браншовата организация „Пчела“ в Кюстендил: В район Кюстендил, добивът на мед е както миналата година между 5 и 6 кг.

Тече прием на документи за подпомагане по тригодишната програма за развитие на пчеларството, одобрените вече са подписали договорите и ги изпълняват, те могат да искат възстановяване на част от вложените средства, каза пред медии Тихомир Стойцов председател на браншовата организация „Пчела“ в Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес“.
По тази програми могат да бъдат закупени отводки майки, пчелни кошери, лабораторен анализ за изследване на меда или медикаменти за борба срещу варлатозата, поясни той. По думите му има и мярка за закупуване на оборудване, сумата е разделена според броя на отглежданите пчелни семейства.
„Тази програма е инвестиционна и много малко пчелари успяват да се възползват от нея, защото трябва да разполагат със средства ,и след това да им бъдат възстановени част от парите от ДФ „Земеделие“. В община Кюстендил от програмата са се възползвали два до трима човека, сега очакват проверки и възстановяване на средствата.“ обясни Тихомир Стойцов.
Според него: „Пчеларите трети програмен период настояват пред ЕП да се приеме подпомагане за опрашване на диворастящите антомофилни култури, много от земеделците с овощни насаждения разбраха ползата от опрашването. Става въпрос за директно подпомагане на пчеларите за поддържане на биологичното равновесие -защото ползата от пчелите се изчислява в млрд. евра ,мед годишно в страната се добива 6 до 10 000 тона, в район Кюстендил -както миналата година между 5 и 6 кг.
Тази година е на приливи и отливи , по време на дъждовете се провали акациевата паша,пчелите не можаха да я оползотворят, засушаването затрудни добивът на липа. Пчелите работят има още време за компенсации да се отчете една ако не добра то прилична реколта.“ обясни Тихомир Стойцов.
Председателя на браншовата организация „Пчела“ коментира изчезването на пчелите като го определи като феномен който не може да се обясни. Вероятно -смята той -причините са комплексни.
Тази година смъртността на пчелите навсякъде е изключително висока, включително и в нашия регион ,където загубите са сериозни. Има пчелари със загуби от 70/80 % на пчелните семейства от пчелини със 100,150 пчелни семейства. Причините са много, основно паразитите които пчеларя не може да ги разбере, други паразити са упорити те бързо привикват с медикаментите както и закъсняло третиране.
Меката зима позволи на пчелите да летят и те се източваха, вместо да живеят 4,5 или 6 месеца ,животът им се скъсява до месец и половина-два-което води до загуба на пчелни индивиди.
В община Кюстендил пашата е предимно горска и диворастящи билки ,средния добив е около 10 кг. при цената не се очаква промяна и ще се запази между 10 и 15 лева. Тихомир Стойцов каза още, че има отказали се по-възрастни пчелари -загубили пчелните семейства.
В браншовата организация „Пчела“ Кюстендил членуват над 60 пчелари.

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

Страхувате ли се от COVID 19


Да
Не
Има вирус, но не и пандемия
Опасен е за хората в рисковите групи
Преекспонира се опасността от вируса