Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Туристи изкачат първенеца на Осоговската планина - връх Руен
  Категория: Общество     16:38 - 5/July/2021

Поставени бяха табелки и светлоотразителни марки в отразените маршрути по картата.

Туристи от цялата страна се запътиха да изкачат първенеца на Осоговската планина - връх Руен, с височина 2251 м, той е най-високият в Осоговската планина и се нарежда се на пето място по височина сред планинските върхове в България, съобщи за „Кубер прес“, Силвия Михова секретар на ТД Осогово Кюстендил.
При ясно време от връх Руен се открива красива панорама. Малко са върховете, от които можеш да видиш толкова много планини: Малашевска, Влахина, Огражден, Беласица, Рила, Пирин, Верила, Конявска, Голо бърдо, Плана, Люлин, Лисец, Чуденска и др. На северозапад туристите, изкачили върха, могат да видят Шар планина и планини в Южна Сърбия.
Събитието е традиционно и всяка година туристи от град Кюстендил и Крива Паланка /Република Северна Македония/ организират изкачването до върха.
Преди това доброволци от дружеството усилено работеха в планината. Те почистиха района на Осоговската планина. Поставени бяха три информационни табла с карта, маршрути и информация с гледки и снимки от района. Таблата са поставени на изходните точки за връх Руен /първенеца на планината Осогово/ - при хижа „Осогово“, при комплекс „Три буки“ и хотел „Руен“.
Тази инициатива се извърши съвместно със съдействието и помощта на Община Кюстендил.
Поставени бяха табелки и светлоотразителни марки в отразените маршрути по картата. Всички гости на планината останаха приятно изненадани от направените придобивки.
„Всичко по пътя беше разчистено и добре маркирано за бъдещи туристи и природолюбители. Тръгнахме си с надежда и отправяме призив, всеки един от нас, че ще отдаде частица от себе си за чистотата, защото практическите действия за опазване на природата чиста са свързани със баланса в нея“ – споделиха туристите.
Ние не спираме до тук, желанието ни е всички маршрути в нашата любима планина да станат приятно за туризъм място.
Тя природата е като храм – пазете я, обичайте я и често се връщайте при НЕЯ!

Силвия Михова – секретар на ТД ”Осогово”, гр. Кюстендил


Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама