Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В музея в Кюстендил откриха етнографска изложба "Градът и селото"
  Категория: Общество     21:19 - 3/July/2021

Акцент в изложбата е жилището и неговата уредба. Домът е не само стаите, но и покъщнината, постелките, преживяванията, спомените на хората.

Регионален исторически музей представи новата етнографска изложба на тема "Градът и селото" с автор д-р Веска Спасова, идеята на изложбата е да бъдат видяни чрез пресъздаване на сценки града и селото като социално организирани пространства, включващи интериора на жилището и интерпретиране на живота в него, съобщи за „Кубер прес“.
Експозицията въвежда в атмосферата на една отминала епоха – края на XIX – първата половина на XX в., показва многообразието на етнокултурата, характерна за Кюстендилския край.
Акцент в изложбата е жилището и неговата уредба. Домът е не само стаите, но и покъщнината, постелките, преживяванията, спомените на хората.
Образът на селото е представен чрез двуделното жилище /две стаи/. Основен структурен елемент на жилищната планировка е помещението с огнището, наричано в Кюстендилско каща, мутвак, куйкя. Първоначално огнището се намира в центъра на „кащата”, впоследствие е поставяно на някоя от стените.
Около него е разположен кухненският инвентар. Експозицията показва нощви, краг, бутенкя/бутеньо за биене на мляко, чутура за кълцане на пипер, крондири, котлета, тигани, сито и решето, лъжичарник, просфора /печат за обредни хлябове/, съдове за съхранение на продукти като връчви, кюпета, глинени гърнета, също софрата с трикраките столчета, съдове за вода като стомни, гюмове, ибрици, букол и др. До мутвака се намира одаята, собата. Там спи семейството през зимата, посрещат се гости, тъче се на разбоя.
Обзавеждането включва дървени „одери” за спане, миндерлъци за сядане, покрити с домашно тъкани шарени черги и пъстри възглавници, полици по стените, някой и друг семеен портрет, стенно огледало с бяла кърпа, домашно тъкана, иконостас, газена лампа и др. В одаята са експонирани още дарак, хурка за предене на вълна, повесмарка /хурка за коноп/, чекрък, въртежка и др. Пространството на градското жилище в изложбата е оформено от входно антре и гостна стая. Символ на модерността е стенната ниша „а ла франга” с порцеланови чинии и медни сахани; порцеланов леген с кана за вода; сребърен сервиз, подноси; красива фруктиера в стил ампир; бонбониера от 1870 г., изработена от алпака; тоалетки; часовник, свещник, шевна машина, мангал за отопление и др. В унисон с представителния интериор на експонираното жилище са също плюшеният диван със столове и фотьойл; грамофон; висока маса с дантелена покривка, завеси, привързвани с декоративни шнурове и пр.
Изложбата показва също разнообразни тъкани, народни носии и градско облекло, накити от края на XIX в. и XX в.
В духа на общата насоченост експозицията е адресирана до широката публика,тя цели да забавлява, впечатлява, обогатява, информира. На откриването на изложбата у публиката бяха видимо предизвиквани приятни емоции и преживявания в своите посетители!
Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама