Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Иван Андонов:Стремим да продължим възрожденския дух на НЧ „Братство-1869“ Кюстендил
  Категория: Общество     16:12 - 1/July/2021

Иван Андонов председател на читалище „Братство 1869“:Създаването на НЧ „Братство-1869“ Кюстендил -значима дата за региона, защото оттук са произлезли много творци,различни културни институти.

Будни кюстендилци ,младежи преди 152 години се събират за да основат НЧ „Братство-1869“ Кюстендил, местното културно средище е от първите създадени в страната, читалищното дело у нас навърши 60 години, това каза в изявление пред медии Иван Андонов председател на НЧ „Братство-1869“ Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес“.
„Използвам случая за да честитя на всички този празник! Бих казал-че това е една значима дата за нашия град, защото оттук са произлезли много творци ,различни културни институти които по-късно са се обособили като самостоятелни такива. Милионни бих казал, поне хиляди са тези които са се докоснали до дейността на читалището, участвали в самодейни състави или работили като ръководители. Това е празник на цялата кюстендилска общественост.“ отбеляза той.
По думите на Иван Андонов НЧ „Братство-1869“ Кюстендил, винаги е имало сериозно влияние върху обществения живот на Кюстендил и региона-в читалището са работили формации, издавани са вестници, списания, книги -разпространявани не само в региона и в страната, но и в далечни точки като Прилеп и Битоля, в голяма част от градовете и селата на днешна Северна Македония.
„Ние като последователи на основателите на НЧ „Братство-1869“ Кюстендил, се стремим да продължим възрожденския дух. Дух който сее знанието и културата в Кюстендил. Да продължим да възпитаваме децата така, че да са образовани, интелигентни мотивирани за да се справят в живота. Към днешна дата в НЧ „Братство-1869“ Кюстендил, имаме много състави, обучения и курсове,средно на ден читалището се посещава средно от по 500 човека,без да има някакво събитие или прояви“, каза още Иван Андонов.
Празничната програма по повод 152 години от създаването на НЧ „Братство-1869“ Кюстендил, тръгна с концерт на възпитаниците на Детската музикална школа към читалището, днес ще започне ново инициатива под надслов „Музикални четвъртъци“ с концерта на ВФ „Неразделни“, следва „Пауталия 2021“.
Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама