Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
На Петровден имен ден празнуват в Кюстендилско 1112 човека
  Категория: Общество     11:33 - 29/June/2021

Най-много са кръстени с името Петър за общината са 425 човека за Кюстендил 337.

Справка на община Кюстендил сочи, че днес на Петровден имен ден празнуват на територията на община Кюстендил 1112 човека,или всички, които носят имената: Петър, Петрана, Петранка, Камен, Кремена, Павел, Павлета, Павлин, Павлина, Пейо, Пенка, Пенко, Пенчо, Пепа, Петьо, Петя и Полина, предаде репортер на „Кубер прес“.
Най-много са кръстени с името Петър за общината са 425 човека за Кюстендил 337,Павел се казват 175 в кюстендилско в града са 139,с женското име Павлина носят на територията на община Кюстендил 145,за града са 105, 111 са кръстени на името Петя, в град Кюстендил те са -93-ма, 62 -ма носят името Пенка в Кюстендил те са 49.Полина се казват 31 човека в Кюстендил -29.
На 29 юни Православната църква почита паметта на братята Петър и Павел, служили приживе като Христови апостоли. Според традициите и обичаите на Петровден приключват Петровите пости и на трапезата се сервират ястия с пилешко месо. В църквата се носят ябълки - петровки, за да се осветят и след това се раздават за здраве.
Празникът се свързва с жътвата, първите плодове /сливи и ябълки - петровки/, младите животни и веселите Петровски събори. Две седмици преди Петровден се пости, а блажни ястия се позволяват след края на светата литургия, по време на която свещениците причестяват богомолците в храма.

Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама