Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
За 12 пореден път в Жабокрът се проведе конкурс за най-хубава зелник
  Категория: Общество     17:16 - 23/May/2021

Милена Стоименова председател на читалище “Съгласие -2007” -Жабокрът: Емоциите са големи, виждам как хората дошли тук са водени от каузата за изграждането на храма,ние сме може би едно от малкото села които нямаме храм. Крайно време беше това да се промени.

Тази година конкурса беше с благотворителна кауза-средствата ще бъдат предоставени за изграждането на храм в Жабокрът, в надпреварата за най-хубави зелници, баници,питки  и сладкиши се включиха около 40- участници, майсторите на кулинарните изкушения бяха в силна конкуренция, каквато е винаги в „Празник на зелника и сладките неща“, организиран от местното читалище “Съгласие -2007” с председател Милена Стоименова, предаде репортер на „Кубер прес“.
Тричленно жури в състав Виолет Въолер, Иван Звездев и Силвия Григорова, се затрудниха при изборът кой продукт е най-добър и отговаря на качествата за вид и вкус.
Водещия Драгомир Драганов чийто корени са от кюстендилското село Горно Уйно заяви пред медии:
“Връщайки се към корените си с огромна радост заедно със стотиците хора ,които се събират на този "Празник на зелника и сладките неща"  се обединявам с тяхната жажда за живот ,като  всички се обръщаме с молитва към Бог, жителите на селото да имат свой храм. Може би затова днес има много хора защото се обединени от благотворителната кауза. Надявам се догодина на същия празник отново тук всеки от нас да може да запали свещ в новия храм за здраве.“ Отбеляза Драгомир Драганов.
За поредна година представители на читалището в село Николичевци с председател кметът на селото Спаска Методиева взеха участие в четирите категории: зелник, баница, питки и сладки неща.
„Винаги традиционно на този празник ни канят, тази година лично Миленчето ни покани, чийто празник е гордост за всички читалища в общината. За съжаление не са много читалищата които са тук. При всяко участие си тръгваме с награди“, каза пред медии Спаска Методиева.По традиция Празник на зелника тръгна с ритуал за възхвала на хляба.
Председателя на читалището домакин “Съгласие -2007” Милена Стоименова участник в Празник на зелника, утвърден като един от най-популярните и авторитетен както за общината Кюстендил ,така и за страната, в изявление пред медии каза:
„Емоциите са големи, виждам как хората дошли тук са водени от каузата за изграждането на храма,ние сме може би едно от малкото села които нямаме храм. Крайно време беше това да се промени. Читалището ни почти не е спирало да работи, около 15 човека сме наближават фестивали -на които дано успеем ад покажем нашия труд.“ подчерта тя.
По думите й определената за тяхното читалище субсидия не е много, равнява се на читалище с една библиотека въпреки- че са от най-дейните в общината. Миналата година са били сменени вратите на читалищната сграда, с помощна на общината е бил поправен течащия покрив, сега има нужда от ремонт на външността на сградата, за което има подадена докладна записка.
В празничната музикална програма се включиха читалищните самодейни групи и „Родолюбие“ от Кюстендил.


Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама