Рубрики
Реклама
Партньори
В Шишковци 30 деца участваха в „Да боядисаме най-хубаво Великденско яйце"
  Категория: Общество     16:43 - 1/May/2021

Ваня Ризова читалищен секретар на НЧ „Владимир Димитров-Майстора-1919“: Важното не е кой има най-хубаво яйце, а това-че децата имат интерес и желание да участват в такива традиции, така в тях ще се запази народния дух.

На Велика събота -1 май-ви , Читалище Владимир Димитров-Майстора-1919 и кметство село Шишковци община Кюстендил организираха за децата от селото и гости на населеното място, празника под надслов "Да боядисаме най-хубаво Великденско яйце", -проведен пред читалищната сграда, съобщи за „Кубер прес“, Ваня Ризова читалищен секретар на местното читалище.
Повод за инициативата е Великден и идеята всички заедно да отбележат подобаващо Великденски празници.
„Целта на инициативата ни която се реализира повече от 20 година е да приобщим децата към народните традиции, най-радостното е -че дойдоха 30 малчугани с техните родители, братчета и сестричета. Имаше деца от София, Перник дошли специално да станат част от общия празник. Всяко дете си носеше по две, три яйца най-интересно им беше боядисването. Затова им позволихме да се чукнат с яйцата по-рано от утре. В общия предвеликденски празник се включиха и участници в първите издания на инициативата, сега те са на по 24,25 години младежи.“ обясни тя.
Според нея важното не е кой има най-хубаво яйце, а това-че децата имат интерес и желание да участват в такива традиции, така в тях ще се запази народния дух.
„Пожелавам на всички деца много здраве, да бъдат умни и да са добри българчета. На празник като на празник читалището осигури козунаци с които всички да се почерпят на общия празник.“ каза още тя.
Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

Страхувате ли се от COVID 19


Да
Не
Има вирус, но не и пандемия
Опасен е за хората в рисковите групи
Преекспонира се опасността от вируса