Рубрики
Реклама
Партньори
В края на март в община Кюстендил 2610 са безработните лица
  Категория: Регионални     16:17 - 30/April/2021

ДБТ Кюстендил работи по програми и проекти за осигуряване на заетост и финансово подпомагане на работодатели,както и за наемане на за общополезен труд.

<br> <br>Броя на регистрираните безработни лица в края на месец април тази година за община Кюстендил са 2610 човека при равнище на безработица 10,1%,За община Невестино съотношението е 70/11,4% и за община Трекляно 24/10,2%,съобщи за „Кубер прес“, Юлиан Карпузов и.д. директор на Дирекция „Бюро по труда“-Кюстендил.
ДБТ Кюстендил продължава приемането на заявления от работодатели по проект „Заетост за теб“ , за временна подкрепа и наемане на безработни лица чрез осигуряване на субсидия за заетост. Финансовата подкрепа е за срок от половин година, на работодателите ще бъдат покрити разходите по трудовите възнаграждения в размер на минималната работна заплата. По проекта са сключени 223 договора за осигуряване на заетост на 529 човека.
ДБТ Кюстендил работи и по линия на „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията Ковид 19“,за подкрепа на предприятия и самоосигуряващи се лица-чиято дейност е засегната от пандемията. Размерът на помощта е 290 лева от които 189 лева за работникът. Одобрени са 14 работодатели за изплащане на компенсации на 195 работници и служители.
ДБТ Кюстендил продължава реализацията на проект „Запази ме“, за изплащане на компенсации при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. За 8-часов работен ден се изплащат 75 на сто от месечния осигурителен доход. Одобрени са 98 заявления за изплащане на компенсации на 242 работници и служители-ползващи неплатен отпуск.
Продължава приемането на заявки за кандидатстване за разкриване на нови работни места по проект “Нови възможности за младежка заетост“, осигурява се заетост на младежи до 29 години в срок от 6 месеца.
Тече процедура по реализация на програмата „Старт в кариерата“ ,с работни места за общински и областна администрация. Програмата е за младежи до 29 години с висше образование, не работили по специалността. В ДБТ Кюстендил ще бъдат наети 37 безработни лица от целевите групи, ще изпълняват дейности с общополезен труд ,поддръжка и опазване на обекти държавна и общинска собственост, свързана с благоустройството на населеното място.
„От ДБТ Кюстендил се извършват регулярни, ежемесечни, проверки на място по обекти, на ползватели за присъствието на наетите лица, относно изплащане на трудови възнаграждения и осигуровки. Не са установени нарушения или некоректни отношения на работодател към работник или служител“, обобщи “, Юлиан Карпузов и.д. директор на Дирекция „Бюро по труда“-Кюстендил.
Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

Страхувате ли се от COVID 19


Да
Не
Има вирус, но не и пандемия
Опасен е за хората в рисковите групи
Преекспонира се опасността от вируса