Рубрики
Реклама
Партньори
Съдът в Кюстендил предсрочно освободи лишен от свобода, с изпитателен срок остатъкът от присъдата
  Категория: Правосъдие     15:50 - 17/October/2020

Лишения от свобода водач на МПС, при управление на автомобил, движейки се в посока Сандански - Благоевград, нарушавайки правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смърт на повече от едно лице, както и телесни повреди на повече от едно лице.

Окръжен съдът в Кюстендил в състав с председател Йоланда Цекова със свое решение освободи условно предсрочно лишен от свобода от изтърпяване на оставащата част от наказанието „лишаване от свобода”,в размер на неизтърпения остатък от 5 месеца 27 дни, като определи изпитателен срок в размер на този остатък, според публикуваното решение на съда на сайта на Окръжен съд Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес“.
Делото е образувано е по предложение на началника на Затвора – гр. Бобов дол респективно затворническо общежитие „Самораново".
Понастоящем лицето изтърпява наказание, присъда от 2016 г. . на Окръжен съд Благоевград,лицето е осъдено на 5 години и 6 месеца лишаване от свобода, което на осн. чл. 58а, ал.1 от НК се намалява с 1/3 и се налага наказание лишаване от свобода за срок от 3 години и 8 месеца при първоначален „общ" режим.
Извършеното престъплението от 11.07.2014г. когато затворникът на ПП1 Е-79, като водач на МПС, при управление на лек автомобил, движейки се в посока гр. Сандански - гр. Благоевград, е нарушил установените в Закона за движение по пътищата правила и по непредпазливост е причинил смърт на повече от едно лице, както и телесни повреди на повече от едно лице, като деянието представлява особено тежък случай. Осъдения няма право управлява МПС за срок от 3 години и 8 месеца. Присъдата е влязла в законна сила на 09.03.2018г. Със Заповед на началника на затвора гр. Бобов дол режимът му е заменен от „общ" на „лек" режим.
Начало на наказанието: 9.03.2018 г. В ЗООТ „Самораново" е настанен на 29.03.2018 гKuber pressЛишеният от свобода В.С. е за първи път в МЛС, като през целия период на изтърпяване на наказанието си в ЗООТ Самораново, е показал последователно, целенасочено и устойчиво поведение, насочено към безпроблемно изтърпяване на присъдата. Балансиран и умерен в поведението си. Трайно дистанциран от конфликти и конфликтни ситуации. Проявява уважение към пенитенциарните служители и толерантност в отношенията с останалите лишени от свобода.
По време на престоя му в ЗООТ Самораново осъществява трудова дейност включително чрез полагане на безвъзмезден труд в затворническото общежитие - окопаване на лози и дръвчета, направа колиба на постово куче, прекарване на дърва за отопление на КПП.
Назначаван е като общ работник в софийска фирма.
Назначаван е бил като отговорник на почивна база „Паничище", откъдето е освободен поради констатиран прием на алкохол, за което е бил наказан с лишаване от отпуск, но впоследствие е награден със заличаване на това наказание. Завръща се в срок от полагаемите му отпуски по режим, като не е констатиран прием на алкохол.
В момента е назначен като пазач на КПП в общежитието, полага грижи за стопанисване, облагородяване и опазване на поверения му обект - работно място. Това от своя страна е показател за наличие на трудови навици и умения, които могат да се разглеждат като ресурс и биха го предпазили от бъдещи криминални прояви в условията на свобода.
Според съда с примерното си поведение и постоянната си трудова ангажираност по време на изтърпяване на наказанието, липса на наказания и наличие на награждавания, както и изразеното критично отношение към деянието, добро отношение към персонала и другите лишени от свобода, мотивация за законосъобразен начин на живот, наличие на професия, мотивират съда да приеме, че са налице достатъчно доказателства за поправяне на осъдения.
Ето защо съдът постанови условното му предсрочно освобождаване от изтърпяване на останалата част от наказанието „лишаване от свобода” – 5 месеца 27 като ще определи изпитателен срок в размер на този остатък. Съдът счита, че не следва да се налага пробационна мярка ”задължителни периодични срещи с пробационен служител”, тъй като остатъкът от наказанието е по-малко от 6 месеца.

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

Страхувате ли се от COVID 19


Да
Не
Има вирус, но не и пандемия
Опасен е за хората в рисковите групи
Преекспонира се опасността от вируса