Рубрики
Реклама
Партньори
Отбелязват храмовия празник на Граничката Св. Обител "Св. ап. и ев. Лука"
  Категория: Предстоящо     10:16 - 17/October/2020

Ще бъде отбелязан храмовия празник на Граничката Св. Обител "Св. ап. и ев. Лука", съобщават от Кюстендилска духовна околия,предаде репортер на „Кубер прес“.
В 17.00 ч. на 17 октомври в събота е пердвидена Празнична вечерня. 18.10. /неделя/,
8.00 ч. - Утреня;
9.00 ч. - Посрещане на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викериен епископ на Негово Светейшество Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит;
9.30 ч. - Архиерейска Св. Литургия
Граничкият манастир „Св. ап. и ев. Лука” се намира на около 8км южно от гр. Кюстендил и на около 4км югозападно от с. Граница, Община Кюстендил, Кюстендилска духовна околия, в подножието на Осоговска планина.
По предание манастирът е основан през X век. Манастирът е многократно разрушаван от турците, възобновен е през ХХ в (1948г) от схимонахиня Мирофора и свещеник Кирил Чавдаров. На територията на манастира са открити находки: сребърни венециански монети от ХІV век и билонови монети на византийските императори Алекси І Комнин (1081 - 1118), Мануил І Комнин (1143 - 1180), Андроник І Комнин (1183-1185) и Исак ІІ Ангел (1185 - 1195)
В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси Йоасаф, Давид и Теофан, родом от с. Граница - възобновители на Рилския манастир. Манастирът е обявен за паметник на културата. Понастоящем е постоянно действащ женски манастир.
Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

Страхувате ли се от COVID 19


Да
Не
Има вирус, но не и пандемия
Опасен е за хората в рисковите групи
Преекспонира се опасността от вируса