Рубрики
Реклама
Партньори
Президентът Радев откри учебната година в ОУ „Св. Климент Охридски“-Трекляно
  Категория: Регионални     15:22 - 15/September/2020

Президентът Румен Радев призова образованието трябва да е стратегически национален приоритет и за дълготраен ангажимент на държавата и на местната власт в сферата на образованието в малките населени места.

Президентът Радев откри учебната година в ОУ „Св. Климент Охридски“-Трекляно, директорът на училището Младен Джамабзки посрещна държавния глава ,ученици представиха кратка музикално поетична програма посветена на първия учебен ден, предаде репортер на „Кубер прес“.
Директорът на училището обяви, че през миналата учебна година въпреки трудностите са успели да се справят и децата в риск и от социално слаби семейства са завършили годината.Той представи гостите на откриваенто на учебната година със 136 годишна история, президентът Румен Радев, негови съветници и секретари, кметът на община Трекляно Радко Петрунов , Мая Стоичева началник на РУО Кюстендил.В училището което е с пансион тази година ще се обучават 30 деца в смесени паралелки, три са децата в първи клас.
Държавният глава поздрави и всички учители в България и им пожела успех в тяхната високоблагородна мисия.В изявление пред медии Румен Радев призова образованието трябва да е стратегически национален приоритет както и за дълготраен ангажимент на държавата и на местната власт в сферата на образованието в малките населени места.
„Държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини. Инвестициите, които се правят в ремонти на сграден фонд, за по-големи заплати на учителите, са необходими, но не са достатъчни, за да се гарантира качествено образование на ново ниво, каквото трябва да има България“, заяви Румен Радев и допълни, че устойчивата промяна в страната започва от промяна в образователната политика.
Държавният глава посочи, че само с инвестиции и иновативни методи на преподаване, българските деца ще придобият знания и умения, които да бъдат адекватни на съвременните икономически изисквания, за да може страната ни да се конкурира с други държави.
„Децата са нашето бъдеще и ако ние не инвестираме в тях, за какво бъдеще говорим“, заяви Румен Радев. Той посочи, че след негов призив се е обърнало по-сериозно внимание на оборудването в кабинетите по природни науки. Държавният глава обърна внимание и на необходимостта от инвестиции в здравето на децата чрез изграждането и подобряването на условията във физкултурните салони.
„Избрах да открия учебната година в Трекляно, защото това, което се е случило тук, е много показателно - всички 19 населени места в общината са имали свое собствено училище и с течение на годините всички те са били закрити, останало е единствено училището в Трекляно, заяви Румен Радев и допълни, че когато едно училище се закрие, въпрос на време е и населеното място да се обезлюди.Възхищавам се на духа на учителския състав в Трекляно – за непреклонността, професионализма и усилията на учителите тук, които всеки ден и час водят борба за всяко дете“, посочи президентът.
В ОУ „Св. Климент Охридски“ държавният глава разгледа класните стаи както и кабинета по информатика, който е оборудван с компютри, дарени от Администрацията на президента. По инициатива и със съдействието на институцията училището получи и дарения, направени от 18 СУ „Уилям Гладстон“, София, от Институт за български език „Акад. Андрейчин”– БАН, от издателство „Просвета“ и други.
Училището получи дарения чинове, столове, бели дъски, телевизори, учебни помагала, консумативи,книги.
Държавният глава поднесе цветя и отдаде почит пред паметника на загиналите във Знеполско-Краищенското въстание, водено от капитан Симо Соколов,той проведе среща с ръководството на местната власт в сградата на община Трекляно кметът на общината радко Петрунов и разгледа постоянната изложба в Художествената галерия „Проф. Евтим Томов“ в село Трекляно.
Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

За или против Инстанбулската конвенция?


Категоричено не
Не съм запознат с нея
Да