Рубрики
Реклама
Партньори
Съдът в Кюстендил остави под стража албанци с недекларирали британска валута
  Категория: Правосъдие     16:30 - 13/February/2020

РС - Кюстендил, под председателството на съдия Елисавета Деянчева взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Хамди Шала- гражданин на Великобритания, по народност албанец, на 67 години и Ермал Лика- с българско и албанско гражданство, работещ във Великобритания, на 30 години,съобщи за „Кубер прес“, Владимир Владимиров- Връзки с обществеността-Окръжен съд Кюстендил.
От Районна прокуратура, прокурор Константинов е повдигнал срещу двамата обвинения по чл. 251, ал.1 от НК.
На 10.02.2019 г., на изходящо трасе на Митнически пункт Гюешево, Хамди Шала и Ермал Лика не се изпълнили задължението си за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна на ЕС и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери, на обща стойност 294 466, 45 лв. Хамди Шала е опитал да изнесе 65 150 британски паунда, 270 евро и 15 500 леки, всички на обща стойност 151 246, 45 лв. Ермал Лика е задържан с 62 000 британски паунда, с левова равностойност 143 220 лв.
Съдът счете, че са налице всички предпоставки за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. За престъплението, по което е повдигнато обвинение се предвижда наказание „лишаване от свобода“ или глоба в размер на 1/5 от стойността на предмета на престъплението. Събрани са доказателства, в това число и самопризнания от обвиняемите, и може да бъде направено обосновано предположение, че са извършители на престъпление. В мотивите си съдия Деянчева посочва още, че има опасност обвиняемите да се укрият или да извършват друго престъпление.
Постановеното определение подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Кюстендил.

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

За или против Инстанбулската конвенция?


Категоричено не
Не съм запознат с нея
Да