Рубрики
Реклама
Партньори
Институт по земеделие -Кюстендил с демонстрации по резитба на овощки
  Категория: Общество     16:10 - 13/February/2020

Институт по земеделие -Кюстендил и Териториален областен офис - Кюстендил на Национална служба за съвети в земеделието проведоха Открит ден под надслов „Добри практики в земеделието“, предаде репортер на „Кубер прес“.
В програмата участниците чуха лекции на теми: Основни принципи на резитба и присаждане на доц. д-р Д. Сотиров, ИЗ-Кюстендил. Механизация и оборудване за използване на отпадната дървесина от овощни градини и лозя на Проф. д-р Живко Давчев, Университет “Св. св. Кирил и Методий”, Скопие, Република Северна Македония. Схеми за растителна защита при череша, слива и ябълка -гл. ас. д-р В. Петрова, ИЗ-Кюстендил.
Възможности за подпомагане по мерките от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. на експерт от ТОО на НССЗ в гр. Кюстендил.
Един от лекторите зам.директорът на Институтът по земеделие в Кюстендил, Димитър Сотиров в изявление пред медии обобщи акцентът от темата за резитбата която е насочена повече към практически действия отколкото академична.
. “Същественото е участниците да схванат същността на резитбата и да не допускат грешки .Резитбата е нож с ве остриета. Тя има две особености -да усилва растежа и да усилва плододаването-т.е. може да бъде предизвикат растеж но да няма плододаване и обратно да предизвикаме плододаване но да има слаб растеж. Необходим е внимателен подход съобразен със силата на овощната градина.Има сортове които се режат по различен начин“, обясни той.
Асистент Таня Симеонова от направление Растениевъдство в Института по земеделие занимаваща се с основно с овощарство и резитба поясни, че днешните демонстрации са два вида.
Първата е ризитба в млада тригодишна овощна градина където се демонстрира формиране на корона.Втората демонстрация на резитба е в 12 годишна плододавна градина -отново формиране на корона.
Според нея при резитбата най-важното е да се знае възрастта на дърветата които предстой да бъдат рязани.
Демонстрациите на резитба бяха за формиране и плододаване при ябълката и черешата, както и подмладяваща резитба при черешата.
Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

За или против Инстанбулската конвенция?


Категоричено не
Не съм запознат с нея
Да