Рубрики
Реклама
Партньори
По казуса Галеви: Отнемане на имуществото им-съдът в Кюстендил допусна допълнителна експертиза
  Категория: Правосъдие     18:21 - 2/December/2019

Адвокат Капка Гергинова: След пет години водене на производство е процедурно недопустимо Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество да иска събиране на нови доказателства.

Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Татяна Костадинова прие допълнителното заключение към Счетоводно - икономическата експертиза по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество води срещу Ангел Христов и Пламен Галев, известни като "Братя Галеви", за отнемане на престъпно придобито имущество,съобщи за „Кубер прес“, Владимир Владимиров Отдел „Връзки с оществеността4-Окръжен съд Кюстендил.
По молба на ищцовата комисия, съдът постави допълнителна задача на трите вещи лица изготвили експертизата. За целта, съдът издаде на вещите лица съдебно удостоверение, с което да получат достъп до банкови сметки на двама от ответниците по делото.
Съдът даде възможност на защитник на ответник по делото, в едноседмичен срок, да постави допълнителни въпроси към вещите лица, относно поставената им задача.
Предвид обстоятелството, че съдебна поръчка, относно разпит на двама свидетели, не е изпълнена от компетентния орган на Република Сейшели, съдът определи краен срок за изпълнението й, като счете, че събирането на тези доказателства представлява особена трудност.
„За съжаление вещите лице не дадоха експертно становище относно особеностите на движението по банковите сметки за собствеността и характера на парите.Не можаха да формулират постъпилите суми в банковите сметки ,какво представляват по отношение на лицето което прехвърля сумите образно казано от единия джоб в другия.В крайна сметка това разход ли е или приход? Оказа се според експертизата ,че при всяко преместване -независимо дали влизат или излизат от банковите сметки парите са разходи,които следва да се начисля.Тази оценка та експертите аз я оспорвам-доколкото вкарването на едни суми в банковите сметки се считат за разход ,пазаруването със същата сума на каквото и да било друго отново е разход.Този спор остана нерешен“каза пред медии адвокат Капка Гергинова.
По думите й за да бъде още по -объркващо за следващото съдебно заседание по искане на комисията бе допусната допълнителна експертиза отново свързана с банковите движения-такива каквито не можаха да бъдат характеризирани от вещите лица -за техния житейски и правен смисъл.
По време на делото адвокат Капка Гергинова възрази относно липсата на фактологията и изводите на трите вещи лица Радостина Димитрова, Анелия Ангелова и Атанас Аргиров. Тя изрази мнение, че след пет години водене на производство е процедурно недопустимо комисията да иска събиране на нови доказателства.

Съдът насрочи следващото заседание по делото за 21.02.2020 г., за когато трябва да е готово и заключението на вещите лица, по поставената им допълнителна задача към Счетоводно – икономическата експертиза.

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

За или против Инстанбулската конвенция?


Категоричено не
Не съм запознат с нея
Да