Рубрики
Реклама
Партньори
Д-р Емил Гъгнев -ОДБХ Кюстендил: Епизоотичната обстановка в областта е благоприятна
  Категория: Регионални     16:52 - 8/October/2019

Според Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил, проведени са проверки на терен,процент от проверените групи-ловци са изпълнили мерките за биосигурност, други не.

В Кюстендил се проведе редовното,седмично заседание на Областната епизоотична комисияс председател зам.областния управител Матей Попниколов, Д-р Емил гъгнев от Агенцията по храните в Кюстендил потвърди-че епизоотичната обстановка в областта продължава да е благоприятна,предаде репортер на „Кубер прес“.
Той уточни,че няма подадени сигнали за намерени трупове на диви свине или заболели по време на първия ловен излет след откриването на груповия лов за дива свиня.
“От отстреляните диви свине са взети проби,които са закарани за изследвания в лаборатории в Благоевград и София,няма окончателни резултати. Изпратени са 66 проби от ловното-рибарско сдружение ЕЛЕН в Кюстендил и 40 проби от ловното сдружение в Дупница.“ oтбеляза той.
Д-р Емил Гъгнев поясни,че са били проведени обучения на председателите и на членове на дружинки по мерките на безопасност по време на лов ,като моторно-превозните средства на ловците ас били оборудвани дезинфекционни препарати,пръскачки и машини.
Обучени са били служители на държавните горски стопанства под ръководството на РДГ Кюстендил,откъдето са извършвали контрол по спазване на мерките за биосигурност от страна на ловците и на държавните лесничей.
Д-р Емил Гъгнев каза още,че не се налага предприемане на по-конкретни мерки по отношение АЧС,работи се по взетите досега мерки като се следи за тяхното спазване и изпълнение.
Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил,обясни,че има проведени три обучения,те са започнали с по два/трима членове от ловните дружинки и са се обучавали как да взимат проби ,следващото обучение е било свързано с как да бъдат вкарвани данните и последното -по мерките за биосигурност.
Според него проведени са проверки на терен,процент от проверените групи-ловци са изпълнили мерките за биосигурност, други не.
За неизпълнените условия има протоколи, подготвя се справка която да се даде на ЮЗДП,групите с пропуски ще бъдат спрени от лов, докато не ги отстранят.
Основното изискване е било наличието на препарати за дезинфекция-разтвори раздадени на ловците безвъзмездно от ветеринарните служби.


Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

За или против Инстанбулската конвенция?


Категоричено не
Не съм запознат с нея
Да