Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Инспекцията по труда в Кюстендил за ден със 7 проверки в Кюстендил и Дупница
  Категория: Регионални     15:34 - 21/May/2019

Валентин Златински директор на ОИТ Кюстендил:Има тенденция работници на строежи да не използват предпазните средства,установени са такива видими,нарушения,издадени са актове.Той напомни,че наемането на непълнолетни лица става с разрешение на Инспекцията по труда.Тръгват проверки в кампанията на черешобера.

На пресконференция Валентин Златински директор на ОИТ Кюстендил припомни на земеделските производители че от 1 юни тръгва кампанията по прибиране на черешовата реколта,като подчерта-че земеделските стопани трябва да ползват работна ръка с подписани,трудови, писмени,договора,предаде репортер на “Кубер прес”.
По думите му в системата на ИАТ -On line могат да се подават заявления за еднодневни трудови договори,същевременно в софтуера е заложен калкулатор за изчисляване на сумите за осигурителна вноска,ДДС за сметка на осигуреното лица,както и възнаграждението което да бъде изплатено.В ОИТ на място –поясни Валентин Златински може за бъдат правени заявки за еднодневни трудови договора ,от миналата година е възможно да бъдат сключвани такива и за 4 часов работен ден.
Може да се сключват срочни или постоянни трудови договора,в зависимост от нуждите на производителите. Миналата година в края на черешова кампания ОИТ Кюстендил отчита около 2300 еднодневни,трудови,договoра и на 8 и на 4 часов работен ден,3154 броя са общо за миналата година.
”Тази година доколкото ми е известно условията за черешите са сравнително добри ,очаквам горе долу ,пак около това число да бъде броя на еднодневните,трудови,договаfа.Проверките които ще извършваме ще са за:дали има сключени,трудови,договора, безопасни условия на труд,наличие на аптечки,вода.Проверките ще бъдат активизирани по време на черешова кампания.”подчерта Валентин Златински директор на ОИТ Кюстендил.
От ОИТ-Кюстендил напомнят ,че във време на завършване на учебната година и началото на туристическия сезон наемането на непълнолетни лица става с разрешение на Инспекцията на труда.Обикновено те биват наемани в кафенето и ресторанти да работят като сервитъори и бармани.За миналата година исканията за наемане на непълнолетни лица са били 307 броя,отказите-два,заради искане за работа в строителството.Инспекцията по труда налага санкции за липса на подписан трудов договор и са в размер от 1500 лева до 15 000,това важи и за селското стопанство.
Инспекцията по труда в Кюстендил за ден отчита извършени 7 проверки в Кюстендил и Дупница,били са установени нарушения. Според Валентин Златински има тенденция работници на строежи да не използват предпазните средства,установени са такива видими,нарушения,издадени са актове.
Глобата за работник който не ползва предпазни средства е на стойност от 50 до 300 лева.

Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама