Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Съдът решава как ще бъде гледан казуса “Дупнишка популярна каса”
  Категория: Правосъдие     20:34 - 20/April/2019

Съдия Надя Георгиева: Делото може да приключи в едно заседание макар и да е обемисто.Закона позволява т.н. съкратено следствие при което подсъдимите се признават за виновни не се събират допълнителни доказателства и няма разпити на свидетели и вещи лица.

Делото по казуса “Дупнишка популярна каса”-е на етап разпоредително заседание,първото проведено в Дупница беше отложено поради искане на подсъдимата Ивона Близнакова да си ангажира адвокат, не да й бъде назначен служебен,затова поради липсата на защита –задължително трябваше да отложа делото за 27 май, каза пред “Кубер прес”, съдия Надя Георгиева.
По думите й делото е обемисто от 65 тома ,за призоваване са 270 пострадали,необходимо е повече време.Делото е отложено за срок от два месеца за да може адвокатът на подсъдимата да се запознае с материалите по казуса.Тя обясни,че разпоредителното заседание се провежда в открито заседание ,на което трябва да стане ясен редът на провеждане на процеса,ще се прецени дали са допуснати процесуални нарушения на досъдебното производство.
Страните ще трябва да изразят становища относно нарушенията. В разпоредително заседание съдът ще реши дали може делото да бъде гледано по общ ред с разпит на свидетели и вещи лица.Съдия Надя Георгиева уточни,че ако свидетелите бъдат призовани са длъжни да дадат показание.
Има –каза още тя-унифицирана процедура по която се допуска ,да не се разпитват свидетели и да се вземат в предвид показанията от досъдебното производство или т.н. съкратено следствие.Към съпрузите Георги и Ивона Близнакова са повдигнати три обвинения:банкова дейност без разрешение, укриване на корпоративен данък и пране на пари.
”Делото може да приключи в едно заседание ,макар и да е обемисто.Закона позволява т.н. съкратено следствие ,при което подсъдимите се признават за виновни ,да не се събират допълнителни доказателства и да няма разпити на свидетели и вещи лица.”обобщи съдия Надя Георгиева.
Припомняме,че пострадалите са изгорели с 4,5 милиона лева в Дупнишката популярна каса, действала като добре познатите класически пирамиди. Бройката на кредиторите и сумата е записана лично от председателя на касата Георги Близнаков в искова молба към съда в Пловдив за обявяване на дружеството в несъстоятелност.
Разследването стартирало през май 2016г. Тогава на Икономическа полиция в Пловдив било възложено да разследва финансовите злоупотреби на касата в Дупница.

Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама