Рубрики
Реклама
Партньори
В Кюстендил редят изложба -140 години първа BG -конституция
  Категория: Предстоящо     14:01 - 11/January/2019

Областна администрация кани кюстендилци на изложба, посветена на 140 години от приемането на първата българска конституция.

На 14 януари в понеделник в областния център Кюстендил ще се състои официалното откриване на пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“,съобщи за “Кубер прес”, Десислава Айдарова пресаташе на областна адиминстрация Кюстендил.
Събитието е от 15:00 ч. и ще се проведе в читалище „Братство – 1869“, с вход свободен за жителите и гостите на областния град. Изложбата ще гостува в Кюстендил до 18 януари.
Представителната изложба е по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“. Областна администрация Кюстендил е съорганизатор на събитието, посветено на 140-годишнината от провеждането на Учредителното събрание, приело Търновската конституция на 16 април 1879 г. Първата българска конституция е била една от най-демократичните в Европа, изключително новаторска и прогресивна за своето време. В Учредителното събрание, което я е изготвило, е имало и представители от Кюстендилски и Дупнишки окръг.
В пътуващата изложба ще бъдат представени 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина

Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

За или против Инстанбулската конвенция?


Категоричено не
Не съм запознат с нея
Да