Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Подадох оставка за да опера, чужд пешкир
  Категория: Интервю     21:26 - 2/October/2008

Блиц интервю с депутата от КБ Иво Атанасов

Подадох оставка за да опера чужд пешкир

В момента вървят отчетно- изборни събрания в БСП партийните организации, наблюдава се смяна на секретари с по - млади хора, всичко това са действия свързани с парламентарните избори през следващата година или е процес в партията?
Процесът се извършва не само с цел бъдещи избори за народни представители. В партията членуват хора от различни поколения, затова е нормално да има подмладяване и подновяване, стига да не се става самоцел. Всяка партийна организация сама решава кой да бъде секретар. Има позив за подмладяване на членската маса, но това не се налага на всяка цена.

Въпрос на време е някой да наследи овакантеното от вас място на председател на Общинския съвет на БСП в Кюстендил. В тази връзка има заявка да се кандидатира бившия общински кмет инж.Кирил Алексов, имате ли коментар за този вариант?
-Ще си позволя да не коментирам, защото вече отстъпих терена, нека най - достойния ме наследи.

Има партийни членове между които и общински съветници които са на мнение, че правите грешка с подаването на оставка, какво ще им отговорите?
Подобно нещо се случи през 2001 година когато пак бях разочарован от вота. Тогава масово хората гласуваха за бившия цар, след което се оплакваха от него. В този период имах намерение да се откажа от политиката, но не бях толкова категоричен. Второто нещо по - важно е, че проблемите които имах не бяха вътре в БСП, а с опонентите. След като другарите в партията настояха да не подавам оставка, все пак останах. Може би беше за добро, оттогава имаме 5 спечелени изборни победи, 2 от които най – резултатни в страната. Сега проблемите не идват от противника. Когато подадох оставка заявих, че не чувствам достатъчна подкрепа на част от ръководството на БСП на ниво централа. При това положение колкото и да настояват отделни партийни организации ще устоявам оставката, защото решението е вследствие недостиг и дефицит на доверие които изпитвам от страна на висшето партийно ръководство. Оставката не е само личен въпрос, може да се превърне в такъв за Кюстендил. Ако бях член на изпълнителното бюро на БСП с опита, с контактите и авторитета които бях придобил нямаше да ми се налага да тръгвам отначало. Щях да съдействам за привличане на много повече инвестиции в Кюстендил. Разсъждавайки за това, че за част от сегашното ръководство не съм добре приет прецених, че е по-добре да се оттегля отколкото да продължи създаденото напрежение не по моя вина.

Имате ли представа какви са реакциите на съпартийците ви по - повод предстоящата конференция на която официално ще бъде избран следващия председател на ОбС на БСП в Кюстендил?
Посещавам събранията и виждам напрежението свързано с оттеглянето ми. Не се оттеглям като виновник за резултатите от местни избори 2008. След като никой не се оттегли някой трябваше да опере пешкира и аз го опрах, макар да беше чужд. Държавата ежедневно се тресе от скандали с подслушвания смятате ли, че това е начин държавата да се грижи за сигурността?

-Създаването на службите има за цел грижа за националната сигурност. Не съм съгласен когато класифицирана информация се разнася на дискове от генерали от резерва разнасящи ги по медии и притискащи политици. Като участник в политиката ще се боря в службите да не попадат хора които да спекулират с информацията. Същото се отнася и за видеонаблюдението, което ще бъде въведено в Кюстендил. Човешкия живот се състой от сложни взаимоотношения преплитащи се интереси, не говоря за корупция и кражби. Може да си представим колко нерегламентирани връзки има в Кюстендил. Ако операторите се доберат до тайна информация, и не са добросъвестни и започнат да изнудват някого, ще се получи нещо като епизод от “Хванати в изневяра”.

Разговаря: Лидия Велинова

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама