Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Ремонтират паметника на културата "Ески Джамия" в Дупница
  Категория: Регионални     17:30 - 3/May/2017От 28 април влезе в сила издаденото разрешение за строеж от главния архитект на община Дупница Славка Петкова за ремонт на паметника на културата "Ески Джамия",съобщи за “Кубер прес”, Христо Апостолов пресаташе на община Дупница.
То е на база изработения проект за ремонт и реставрация на емблематичната сграда в центъра на града. Разрешителното е за първи етап на ремонт включващ външни дейности по известната като "Тюрмето" сграда.
Причината за разрешителното е очакване на отговор от Посолството на САЩ в София, където Община Дупница кандидатства за финансиране по "Посланическия фонд за опазване на културното наследство" за 2017 година. Изготвянето на количествено стойностни сметки започна веднага, след като през месец ноември миналата година бе получено писмо от главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" при Министерство на културата, с което се даде разрешение на Община Дупница да започне процедура по последващи ремонти на паметника на културата. Националните паметници на културата подлежат на сериозен контрол и реставрации и абсолютно всякакви ремонтни дейности се извършват само с изричното съгласие на културното министерство и то само от специализирани и лицензирани за такива дейности фирми. Още от 2013 година стартира процедурата по искането на Община Дупница за разрешително за дейности по сградата, които се увенчаха с успех именно в края на миналата година.
"Имахме по-малко от 40 дни за подготовка на документите, но успяхме, тъй като крайният срок за входиране бе 2-и януари тази година. Общата прогнозна стойност е в размер на 192 797,90 долара, което включва цялостен ремонт, реставрация, дренаж, климатизиране и други, за да бъде един истински паметник на културата, а и да може да се използва по предназначение. Очакваме отговор и се надявам на положителен такъв. Казал съм, че няма да се откажем да търсим финансиране за ремонт, както чрез външно финансиране, а ако се наложи и с пари от бюджета на общината", коментира кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев.
Одобрените проекти от Фонда трябва да стартират от 30 септември тази година и да са приключили до 2019 година.

Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама