Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
БОМБИ „МАКЕДОНКИ” И „ОДРИНКИ” ЛЕЯТ В КЮСТЕНДИЛСКО, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ОРГАНИЗИРА ПРОИЗВОДСТВОТО
  Категория: Любопитно     14:27 - 10/November/2007Бомболеярница на ВМОРО организира българският македонски воевода Гоце Делчев в село Длъхчево

Производственият цех за леене на куршуми е създаден през 1897г. при колибите на Сабляр, край село Длъхчево, Кюстендилско – по информация на енциклопедичен речник Кюстендил.
Работилницата се е помещавала при дядо Стоимен. За производството били ангажирани шлосерът Иван Биковски от село Берово, дърводелецът Атанас Мурджев от Прилеп, дядо Коце от село Кредово. Последния е бил доставчик на бомби и друго оръжие от пункта при Сабляр. Лично Гоце Делчев е осигурил майстор – бомболеяр – арменец на име Киркор. Той е дошъл в Кюстендилско съгласно споразумение на задграничните представители не ЦК на ВМОРО и арменското революционно движение за сътрудничество. Материалите били доставяни от Никола Зографов – пунктов началник в Кюстендил. Работата е ръководена пряко от Гоце Делчев.
Производството на бомби наречени по-късно „македонки” и „одринки” са първите от този вид. Техните конструкции са взаимствувани и доразвити в редица европейски държави. Асортимента е от три модела. За 100 дни са били направени повече от 1500 бомби. Поради липса на средства производството им е било прекратено.
Междувременно властта започва да преследва и издирва организаторите и работещите в производственият цех.

Мартин Ямборски

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама