Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Александър Крумов шеф на ОИТ- Кюстендил: “Издирваме италиански бизнесмен оставил 120 човека без заплати и осигуровки”
  Категория: Интервю     19:39 - 25/May/2011

Колко работодатели от област Кюстендил са подали декларации по чл.15 от закона за безопасни условия на труд и какви са санкциите за неподалите?

Работодатели наели работещи по трудови договори подали декларация и уведомление свързани с техните задълженията по чл.15 от закона за безопасни условия на труд на територията на областта са над 3000. В документите е обявена дейността на фирмата, броя на заетите, установените фактори на работната среда, условията на работа във фирмата. Декларации подават тези които миналата година не са подали или през 2010 са извършени промени по организация на производствения процес, на технологията и условията на робата. Фирмите подали през 2010 година декларации сега подават уведомление, при липса на промяна на обстоятелствата. Във фирмите които не са спазени сроковете за подаване предстоят проверки, ще бъдат налагани санкции но не на фирмата или на юридическото лице, а на физическото т.е. на управителя на предприятието. Глобите тръгват от100 до 500лева, размерът е на база време подадени декларации и уведомления.


Идва сезонът на ваканциите, когато учениците под 18 години започват да търсят работа,какви ас условията и изискванията към работодателите решили да наемат такива служители?

Всяка година в периода на приключване на учебните занимания, завършващите лица под 18 години. Те кандидатстват за работа предимно във фирми от обслужващата сфера -ресторантъорство, хотелиерство, кафенета или в такива със сезонна работа като земеделски производители. Редът по наемането на работа на тези лица включва предварително издаване на разрешение за работа от инспекцията по труда. За целта работодателите подават документа в който посочват лицето което ще наемат и длъжността на която ще бъде назначено. Има длъжности на които лица под 18 години не може да бъде назначавани. Има ограничения при определяне на продължителността на работното време.


От какво най –много се оплакват гражданите и какви са нарушенията свързани с жалбите и сигналите постъпващи в инспекцията по труда?

Тази година жалбите и сигналите са свързани най-вече с неизплащане на обезщетения при предотвратяване на трудовите договори, неизплащане на последните заплати, на отпуски, неоформяне на документи при прекратяване на трудови правоотношения, неизплащане на болнични което е в прерогативите на НОИ. През 4 те почивните дни през месец май обявени от правителството работодатели от региона счетоха за необходимо да призоват работещите да работят на 23 и 24,което не е в правомощията им. Някои работодатели обещават, че ако наетите са работили на 23 ти ще си вземат почивен ден на 28-и което не е редно. Инспекцията по труда ще изчака да бъдат изготвени ведомостите за месец май за да се провери дали дните са отразени и какви са начисленията. Би трябвало за 23 работникът да получи двойна надница, 24-и да се таксува като официален празник. Имаме информация, че във фирма”Симонски” хората са работили на 23 и на 24 май като нормални дни, в същата посока има оплаквания от работещи в шивачки цехове.


Колко са събраните средства от глоби и санкции от началото на годината и какъв е броя на извършените проверки?

Събраните средства от наложени на некоректни работодатели глоби и санкции към12 май са в размер на 36 900 лева. Внесли сме75-наказателни постановления от съставени общо 97 акта за установяване на административни нарушения. Повод за постановленията са установени работещи без трудови договори и неизплащане на трудови възнаграждения. На територията на област Кюстендил има повече от 5000 работодатели, за първите 4 месеца на годината са извършени 336-проверки, регистрирани са 1346 нарушения, от тях 700 са по КТ и 645 за безопасни условия на труд.


Посочете шефове на фирми които издирвате за злоупотреба с работници и такива с преустановени дейности?

Инспекцията по труда има проблем с фирма която се занимава с ушиване на саи за обувки с италиански работодател, която в началото на годината преустанови дейност. Работещите 120 души там са с прекратени трудови правоотношения.На този етап във фирмата се водят на работа 4 -лица които с майчин отпуск, няма как да бъдат съкратени. Фирмата “Ал Витория” не е закрита въпреки преустановената дейност, чуждия работодател е прехвърлил правомощията си на друго лице извън региона с дейност на територията на град Плевен. Инспекцията по труда издирва лицето Тразанати- италиански гражданин. Бизнесмена не е изплатил на работниците последните две заплати и не е плащал осигуровки за 8 месеца. За целта ако не успеем с нашите методи и средства да установим контакт с издирвания от 20 дни работодател, ще потърсим съдействие от полицията. Подобна е ситуацията с фирма “Радианс 65” ООД, която също е с преустановена дейност. Ощетените работници са 20 човека, те имат да взимат заплати за 2 месеца.


Разговаря: Лидия Велинова

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама