Рубрики
Реклама
Партньори
Десетки кюстендилци даряват книги за нова библиотека в Катрище
  Категория: Общество     12:24 - 11/September/2019

Най-голямото до момента дарение е от НЧ „Димитър Каляшки1 920“,с. Жиленци – с 435 книги. Предстоят разговори с кмета на с. Катрище Васил Василев, за да бъдат обсъдени следващите стъпки на съпричастност и помощ.

Хиляда ще станат скоро книгите, дарени за читалището в с. Катрище, чиято сграда и библиотека с около 3500 тома изгоряха в голям среднощен пожар,съобщи за „Кубер прес“, Виолета Атанасова председател на читалище „Асклепион -1998“-Кюстендил.
Най-голямото до момента дарение е от НЧ „Димитър Каляшки1 920“ ,с. Жиленци – с 435 книги. В двудневната акция, организирана от НЧ „Асклепион 1998“, фондация „Модус Вивенди БГ“ и сдружение „Майчина любов“ десетки кюстендилци също донесоха много книги от личните си библиотеки и изразиха готовност да продължат подкрепата си за инициативата. Сред заглавията особено умиление предизвикаха книгите „Малкият принц“ и „Пипи Дългото чорапче“, които ще заминат при „Ян Бибиян“ – една от малкото оцелели книги от изгорялата библиотека, тъй като още е била при своя малък читател. По селата през ваканциите библиотеките правят различни инициативи, за да осмислят времето на децата, които идват за кратко при баба и дядо, а сега Ян Бибиян може би ще се превърне в символ на връщането на съвременните малчугани към радостта от четенето. Няколко издания на „Под игото“, „Записки по българските въстания“, „Преспанските камбани“ , стихове на Яворов, Димчо Дебелянов, Евтим Евтимови други съкровени за всеки българин книги бяха също в пълните с дарения кашони.Това е нещо уникално – хората с въодушевление събират книги за изгорялата библиотека в едно малко село със стотина жители, защото са убедени, че читалищата са последната автентична духовна крепост в обезлюдяващите български села, коментира Виолета Атанасова - председател на НЧ „Асклепион“, инициатор на акцията. От Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“ ще окажат методическа помощ по окомплектоването и документирането на новата читалищна библиотека.
Предстоят разговори с кмета на с. Катрище Васил Василев, за да бъдат обсъдени следващите стъпки на съпричастност и помощ. Ясно е, че възстановяването на сградата няма да е скоро и лесно и събраните книги няма да могат да бъдат подслонени в близко време в нея, но ще се търсят разумни начини за решаване на проблема. Едновременно със събирането на книги бе направена и акция за събиране на дрехи, обувки и учебни пособия. Организаторите бяха истински изненадани от огромния интерес и от ентусиазма на хората, които откликнаха на инициативата. В двата дни на акцията дежурства в офиса на фондация „Модус Вивенди БГ“, където тя бе проведена, дежуреха жени от сдружение „Майчина любов“, като сред тях беше и започналата преди няколко месеца своята 90-та година Гергана Чочова.


Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина


Няма добавени коментари за
Десетки кюстендилци даряват книги за нова библиотека в Катрище

Страници:

  Добави коментар
Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

За или против Инстанбулската конвенция?


Категоричено не
Не съм запознат с нея
Да