Рубрики
Реклама
Партньори
Пчеларите в община Кюстендил с преглед на пчелните семейства
  Категория: Общество     14:22 - 14/March/2019

Тихомир Стойцов председател на пчеларския съюз “Пчела”- Кюстендил:Има драстично отказване от страна на възрастни пчелари, продават пчелни семейства или ги оставят безстопанствени.Между 200 и 250 лева струва пчелно семейство.

Сегашния сезон е изключително подходящ за извършване на първия пролетен преглед респективно-да бъдат отворени пчелните семейства ,да се провери наличието на хранителни запаси и най-вече на пчелни майки,каза в изявление пред Тихомир Стойцов председател на пчеларския съюз “Пчела”- Кюстендил,предаде репортер на “Кубер прес”.
Той добави,че ако пчелното семейство се окаже без майка ,трябва да се придаде друга запасна,или семейството да се присъедини към друг със снасяща майка.Ако липсват хранителни запаси –добре е ако пчеларя разполага с медни пити да вземе от склада,или да бъде взета пита от семейство с излишъци.Така ще може пчелното семейство да се развива пълноценно и да има готовност за бъдеща паша.
Тихомир Стойцов председател на пчеларския съюз “Пчела”- Кюстендил добави, че най-доброто време за този преглед е средата на март,в топъл ден за да летят пчелите.
”Към края на март началото на април предстой пчеларите да извършат третиране срещу варлатозата,защото есента беше много топла и заради летежа на пчелите ,вероятно има вторично заразяване.Налице са вече загуби в следствие на варталозата ,затова е по-добре максимално радно да бъде извършено тертирането.Става дума за паразит който живее с пчелите,когато бройката паразити е малка не се отразява на семейството и то оцелява ,когато 30% от пчелите са опаразитени ситуацията е критична,скъсява се живота на пчелите.”обясни Тихомир Стойцов председател на пчеларския съюз “Пчела”- Кюстендил.
Според него пчелното семейство се състой от 20 000 до 30 000 пчели,в активен сезон стига до 70 000/100 000 зависи от кошера.
Тихомир Стойцов председател на пчеларския съюз “Пчела”- Кюстендил ,каза още,че се наблюдава драстично отказване от страна на възрастни пчелари,които продават пчелни семейства или ги оставят безстопанствено.Между 200 и 250 лева струва пчелно семейство.Има интерес от млади хора които искат да се занимават с пчеларство.
Пазара определя цените на меда,в момента килограма върви между 8 и 15 лева,прекупвачите правят дъмпинг на цените,това рефлектира върху пчеларите които разчитат напродажби на мед собствено производство.

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина


Няма добавени коментари за
Пчеларите в община Кюстендил с преглед на пчелните семейства

Страници:

  Добави коментар
Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

За или против Инстанбулската конвенция?


Категоричено не
Не съм запознат с нея
Да