Рубрики
Реклама
Партньори
В Кюстендил редят изложба -140 години първа BG -конституция
  Категория: Предстоящо     14:01 - 11/January/2019

Областна администрация кани кюстендилци на изложба, посветена на 140 години от приемането на първата българска конституция.

На 14 януари в понеделник в областния център Кюстендил ще се състои официалното откриване на пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“,съобщи за “Кубер прес”, Десислава Айдарова пресаташе на областна адиминстрация Кюстендил.
Събитието е от 15:00 ч. и ще се проведе в читалище „Братство – 1869“, с вход свободен за жителите и гостите на областния град. Изложбата ще гостува в Кюстендил до 18 януари.
Представителната изложба е по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“. Областна администрация Кюстендил е съорганизатор на събитието, посветено на 140-годишнината от провеждането на Учредителното събрание, приело Търновската конституция на 16 април 1879 г. Първата българска конституция е била една от най-демократичните в Европа, изключително новаторска и прогресивна за своето време. В Учредителното събрание, което я е изготвило, е имало и представители от Кюстендилски и Дупнишки окръг.
В пътуващата изложба ще бъдат представени 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина


Няма добавени коментари за
В Кюстендил редят изложба -140 години първа BG -конституция

Страници:

  Добави коментар
Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

За или против Инстанбулската конвенция?


Категоричено не
Не съм запознат с нея
Да