Рубрики
Реклама
Партньори
За втора година с възстановка отбелязват- 141 години от Освобождението на Дупница от турско робство
  Категория: Предстоящо     14:45 - 10/January/2019

Пред паметната плоча на майор Орлински ще бъдат поднесени венци и цветя, а директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска ще разкаже за онзи мразовит ден на 1878 година.

За втора поредна година с възстановка ще бъде отбелязано честването на 141 години от Освобождението на Дупница от турско робство,съобщи за “Кубер прес”, Христо Апостолов пресаташе на община Дупница.
Това ще се случи на 13 януари, като отново ще бъде пресъздадено посрещането на майор Орлински и войниците му по спомените на Никола Лазарков, който е описал подробно този ден. Официалната дата е 14 януари по нов стил.
Както и през 1878 година, посрещането ще стане на кръстовището при Рибарника, където майор Орлински ще пристигне заедно с войниците си на коне и в автентични униформи от онова време точно в 11 часа. Цялата среща, диалогът между свещеника и майор Орлински, които са подробно описани от историка, ще бъдат пресъздадени напълно, а "шествието на свободата", такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани по ул. "Орлинска", после по "Николаевска".
Пред паметната плоча на майор Орлински ще бъдат поднесени венци и цветя, а директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска ще разкаже за онзи мразовит ден на 1878 година. Шествието ще продължи до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката и ще завърши с народно веселие с участието на всички танцови формации и ансамбли на пл.Свобода. За времето от 10,45 часа на 13 януари до 12 часа ще бъде затворено движението по главния път в района от "Рибарника" до "Развесена върба".

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина


Няма добавени коментари за
За втора година с възстановка отбелязват- 141 години от Освобождението на Дупница от турско робство

Страници:

  Добави коментар
Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

За или против Инстанбулската конвенция?


Категоричено не
Не съм запознат с нея
Да