Рубрики
Реклама
Партньори
От БАС Кюстендил отбелязаха 118 години от рождението на Тодор Ангелов-Божаната
  Категория: Общество     15:23 - 12/January/2018

По традиция два пъти в година от БАС Кюстендил и БКХ се събират пред паметника на Тодор Ангелов-Божаната, днес повод за събирането стана 118 годишнината от рождението му,предаде репортер на “Кубер прес”.
Емилия Васева председател на БАС Кюстендил прочете кратко слово за живота и дейността на почетния гражданин на Кюстендил и виден деец на българското и международното комунистическо движение-Божната.
Тодор Ангелов е роден на 12 януари 1900 година в Кюстендил,като ученик през 1919/1920 година е сред инициаторите и организаторите на ученическите стачки. Участва в Септемврийското въстание през същата година. След неуспеха на въстанието е осъден на смърт от ВМРО и емигрира в чужбина.
Участва в Испанската гражданска война 1936 – 1939г. След разгрома на Републиката заминава за Белгия където става един от главните организатори на белгийската съпротива срещу немската окупация. Създава първия партизански отряд, който действа на белгийска територия срещу нацистите. Убит от Гестапо, на 30 ноември 1943г в затвора Бреендок. След края на Втората световна война е обявен за "национален герой на Белгия", получава чин полковник от белгийската армия и има паметник в центъра на Брюксел.
След това бяха поднесе цветя в знак на признателност към героя от членове на БАС и БСП Кюстендил.

Kuber press

  Коментари     Прочети цялата новина


Няма добавени коментари за
От БАС Кюстендил отбелязаха 118 години от рождението на Тодор Ангелов-Божаната

Страници:

  Добави коментар
Времето
Валутен Курс
Календар
Анкета

След 10 годишно членство в ЕС сте:


По-богати с по-високи заплати и по-висок жизнен стандарат.
Повишен социално-икономически статус и повишено самочуствие.
Никаква промяна.
Само обедняване и безработица.